11.30 - 12.30 | Yeniden: Merak, Düşünme ve Refleksif Düşünme

Doç. Dr. Nihal Petek BOYACI

1981 yılında İstanbul’da doğdu. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim dalında lisans, 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi Felsefe Anabilim dalında yüksek lisans ve 2013 yılında ise Uludağ Üniversitesi Felsefe Anabilim dalında doktora programını tamamladı. 2019 yılında Üniversitelerarası Kurul’dan Doçentlik unvanını aldı.

 

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümlerinde görev yapmıştır.2015 yılından itibaren İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Eski Yunanca, Antikçağ Felsefesi, Çocuklar için Felsefe alanlarında dersler vermekte olup, bu alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir.

İçerik: 

İnsan doğası gereği bilmeyi arzular, bilmenin peşindedir. Bilme arzusu ve merak refleksif düşünmenin temelini oluşturur. Çocukluktan yetişkinliğe geçişle beraber bilme arzumuzun ve merak yetimizin körelmesiyle birlikte keşfettiğimiz bilgiler ise yerini ezbere bilgilere bırakmaktadır. Ezbere bilgiler sorgulamadığımız, üzerine düşünmediğimiz, nedenleri ve gerekçeleri göz önüne almadığımız için önyargılar oluşturmada etkendir. Bir konu ya da kavram, karşılaştığımız herhangi bir durum üzerine düşünme, eğer onu zihnimizde yoğurarak, üzerine tekrar tekrar eğilerek ele alıyorsak refleksiftir ve bizi önyargılardan kurtarır. Ancak merak yetimizi veya bilme arzumuzu yeniden canlandırabiliriz. Çocuklar için Felsefe de bu merak yetimizi kaybetmeksizin refleksif düşünmeyi bizim olağan düşünüş biçimi halimize getirmenin yollarını göstermektedir. Yetişkinlerin merakı yeniden kazanmaları ve refleksif düşünmeyi edinmeleri hem hayat yolunda hem de eğitimi dönüştürmede önemli bir adımdır.