14.00-15.30 | Yenidoğu Rüzgarı “Kendi Santralimi Kuruyorum”

Öğrencinin yaratıcı düşünme ve aktif öğrenme süreçlerini deneyimleyebilecekleri ÇİF bilim uygulamaları etkinlik örneği planlanmaktadır.

Eğlenceli bilim atölyesi tadında geçecek atölyede katılımcılar enerji sistemleri mühendisi rolünde kendi takımlarını oluşturup kendi santrallerini kurarlar.

STEAM üzerinden  her takım su gücü, rüzgar gücü, güneş enerjisi, hava gücü ile çalışan yenilenebilir enerji temalı santral kurulumu yapar ya da bir model tasarlar.

Atölye sonunda takımlar  tasarımlarını sergiler, tanıtır ve çalıştırır.

“Uzay istasyonu enerjisini nereden sağlar?

Bilim insanları dünyada kömürün, petrolün ve doğal gazın tükeneceğini söylüyorlar? Neden?

Temiz enerji kavramı neyi ifade etmektedir? Neden?

 

Çevre dostu teknolojiler nasıl olmalıdır? Neden?

Yenilenebilir enerji üreten santraller kurmak önemli midir? Neden önemlidir?

Yenilenebilir enerji projelerinin ülkemize ne gibi faydaları olmuştur?

Yenilenebilir enerji projelerinin dünyamıza ne gibi faydaları olmuştur?”

Soruları üzerinden atölye; Fen Bilimleri ders içeriğinden çocuklar için çevre konulu değerler edinmeyi amaçlar, doğal kaynakların nasıl kullanılacağı konusunda da eğlenerek öğrenme  sağlar.

Sunum Hangi Ders Bağlamında Kurgulandı: Fen Bilimleri

Sunum İçeriği: İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin Fen Bilimleri dersi kapsamında işlediği ancak disiplinler arası ve günlük yaşamla bağlantısı olan Yenilenebilir Enerji konusunu aktif öğrenme süreçleri ile deneyimleyecekleri örnek bir uygulama sunmaktır.

Bu Atölyeye Kimleri Bekliyoruz? Konuya ilgili tüm eğitimcileri bekliyoruz.

Sunum Süresi: 45 dakika

Sunum Kontenjanı: Katılım maksimum 20 kişiyle sınırlıdır.

Atölye Uygulayıcısı

Kadriye BALDIK

Fen Fakültesi Kimya Lisans Mezunudur. Kimya ve Fen öğretimi üzerine Pedagojik Formasyonu bulunmaktadır. Yüksek lisansını biyomühendislik alanında yapmıştır.

Eğitim Koçluğu, Üstün Zekalılar Eğitmenliği, Kodlama, Tübitak Proje Danışmanlığı, Çocuklar için Felsefe, Çocuk Edebiyatı Yayıncılığı Editörlüğü alanlarında sertifikaları bulunmaktadır.  YETEV VAKFI kurumu olan Özel Sancaktepe Yenidoğu Ortaokulu’nda Fen Bilimleri ders öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Meslek hayatı boyunca ortaöğretim öğrencilerine bilimi sevdirme adına birçok bilim kulübü, şenlik, atölye, sergi ve seminer çalışmaları yapmıştır. Mart 2014 tarihinde Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezinde 36 adet mekanik robot tasarımı sergisi açmıştır. 2014’ten itibaren bilimsel içerikli kulüp ve atölye çalışmalarını proje yürütücülüğü ile birleştirmiş ortaöğretim öğrencileri ve öğretmenler arasında düzenlenen TÜBİTAK ve TEKNOFEST ve üniversitelerin düzenledikleri inovasyon ve materyal tasarım yarışmalarına katılım sağlamaktadır.

Endonezya’da düzenlenen ISTEC International 2022 de “E-MO STAR” projesi ile altın madalya AKILLI TUZLUK projesi ile de gümüş madalya almıştır. Tübitak Araştırma Projeleri Yarışması 2204 B kategorisinde Kodlama alanında 2018 Marmara Bölge birinciliği, 2021 Türkçe Marmara Bölge üçüncülüğü, 2022 Değerler Eğitimi ikinciliği olmuştur.2023 TÜBİTAK 2204 -B ye Teknoloji Tasarım Kategorisinde 3 proje ile katılım sağlamıştır. Medikal İnovasyon kategorisinde “MY BRAIN FINGER PRINTS” isimli projesi 2019 ALEM TAYS Yıldız Teknik Üniversitesi Materyal Sergisinde derece almıştır. Ardından proje konusu dergi parkta makale olarak yayınlanmıştır. Aynı proje ile 2020 TEKNOFEST te finalist olarak katılım sağlamıştır.